Yeni dönem başladı!
Yeni okulumuzda yeni hocalarla öğrenim hayatımıza başladık. Nasipse elektromanyetik alan çalışacağız. Uzun süredir siteyi güncelleyemedim, yazılan yazının içi manayla dolmadıktan sonra yazmanın ne anlamı var? Yazı yazmadan önce en azından bir konuda faydalı olabilecek bir şey kurgulayamadıysam yazmaya başlamıyorum. Mezuniyetten sonra araya yaz tatili girdi. Bu tatili internetten uzak, ailemle ve kitaplarımla geçirdim. Elektroniğin eğlenceli dünyasından biraz uzak kalıp fikir dünyamızla ilgili kitaplar okudum. Eve özellikle internet almadım, aklı başında(!) insansın internet lazım olursa girersin olmazsa girmezsin diyebilirsiniz ama bence insan kendisine bazı yasakları hem zihnen koymalı hem de fiilen. İki ay internete sadece zorunlu bazı kontroller için girdim, geçirdiğim bu iki aylık zaman diliminden gayet memnunum. Bu iki aylık zamanda gazetelerden ülke gündemini sıkı sıkıya takip ettim, radyo programları dinledim, eski arkadaşlarımla “hasbihal” ettim, TV ve internetin insanı önüne katıp sürüklediği zamanımızda bir kenara çekilip, durup düşünmek istedim. Biz istesek de istemesek de ömür geçiyor, biz ne yapıyoruz, bu ömrü nasıl değerlendiriyoruz diye sormak istedim kendi kendime. Mezuniyetle bir sona gelmek tetikledi belki de tüm bunları…
Elektromanyetik alanlarla ilgili dersleri alan kişiler yakınırlar genelde. Zorluğundan, karışıklığından bahsederler. Gerçekten böyle midir? Bu konuya geleceğiz. Elektrostatik nispeten daha kolaydır, çünkü değişen bir alan yoktur, dolayısıyla elektromanyetik dalga da yoktur. Ancak elektrik alan veya manyetik alan değiştiğinde elektromanyetik dalgalar oluşur ve işler birazcık karışır. Alan dediğimiz büyüklükler “vektör fonksiyonlarıyla” ifade edilir. Uzayın herhangi bir noktasında bir yön ve bir büyüklüğü vardır bu fonksiyonların, vektör fonksiyonları için tanımlı diferansiyel vektör işlemleri vardır: Diverjans(div) ve rotasyon(curl). Eğer bunlara aşinalığımız yoksa elektromanyetik alanları nasıl anlayalım, nasıl düşünelim. Maxwell yasaları adında meşhur yasalar var, elektromanyetiğin temeli olduğu söylenir her yerde, derslerin başında mesela… Adı maxwell yasalarıdır ama maxwell aslında deneysel olarak bulunmuş faraday, amper ve gaus yasalarını teorik olarak toparlamış(daha genel ifade etmiş) ve amper yasasına küçük bir ekleme yapmıştır. Bu yasalar da(diferansiyel formdaki) vektör fonksiyonları ve diferansiyel vektör operatörleri(div, curl) içerir. Sonra bir kısmi diferansiyel denklem olan dalga denklemi çıkar karşımıza, kısmi diferansiyel denklemlerin çözümü hakkında fikrimiz yoksa en azından “ordinary” diferansiyel denklemlerin çözümleri hakkında fikrimiz yoksa bu derse fransız kalma ihtimalimiz yine yüksek demektir. Öyle oluyor ki bir dönem boyunca bu dersi alan arkadaş, normal bir notla geçmesine rağmen elektromanyetik dalgaları kafasında bir defa olsun canlandırmadan dersi geçiyor.
Şu sıralar daha ağır konular gelmeden temel elektromagnetik konularını gözden geçiriyorum. Görüyorum ki diferansiyel vektör cebrinde ve kısmi türevli diferansiyel denklemlerde bazı konulara vakıf olmak gerekiyor.
Elektronik dünyasında muamma kalan bir de karmaşık değişkenli fonksiyonlar vardır, kök -1 sayısı nedir mesela? Ne iştir bu kök -1? Karmaşık değişkenli fonksiyonlar elektronikte ve elektromagnetikte çok kullanılır. Fourier analizi, laplace dönüşümü, fazör dönüşümü belli başlı kullanım alanları. Meşhur e üzeri jwt fonksiyonu vardır mesela… Bunlar da çoğu insanın zihninde soru işaretidir ancak mühendislik yapmak için bu soru işaretlerini gidermek şart değildir. Ben kendimce gidermeye çalışıyorum, bu sorular için aldığım en güzel cevaplar M.İdemen in komplex değişkenli fonksiyonlar teorisi kitabının ilk kısmında mevcut.
Bundan sonra siteye elektromagnetizma ile ilgili içerikler de koymak isterim, umarım zaman ve çalışmalar buna müsait olur. Hobi amaçlı basit sistem tasarımından da pek vazgeçmek istemiyorum, zaman buldukça hobi çalışmaları, mikrodenetleyicili basit sistemler yapabilirsem onları da yayınlamak isterim.
Bu arada sitede eskiden yazılmış bazı yazıları tarihinin değiştiğini fark ettim. Tarih değişince görüntülenme sırası da değişiyor. Hosttan veya wordpress ten olduğunu zannetmiyorum, umarım birisi eşek şakası yapmıyordur. Hatırlayabildiğim kadarıyla tarihleri düzelttim. Bu düzensizlik için üzgünüm.
Herkese iyi çalışmalar.
0 thoughts on “Yeni dönem başladı!”