2 tane 74HC154 ün Birlikte Kullanılması
74HC154 entegresi bir 4 – 16 çoklayıcı entegredir(4 to 16 decoder=kod çözücü) pin şeması:
G1 ve G2 girişlerinin her ikisini de toprakta tuttuğumuz sürece A B C D pinlerinden girdiğimiz 4 bitlik binary verinin sonucunda(10 luk karşılığına göre) 16 tane çıkış pininden(V0 – V15) bir tanesi toprak olur. Entegrenin yaptığı işin en genel açıklaması budur, bu entegre kendi başına kullanılacağı gibi farklı lojik devrelerin bir elemanı olarak da kullanılabilir. A B C D pinlerine kontrol girişleri denir, burdan girdiğimiz binary sayının onluk karşılığı X ise X. çıkış 0 olur. Eğer A B C D pinlerine 0 0 0 1 verirsek 0 0 0 1 in 10 luk sistemde karşılığı 8 olduğundan ( A B C D nin sırasına dikkat ediniz, A ilk biti-LSB en sağda- temsil eder) V7 yi yani entegremizin 8. pinini toprak yapar. Bu entegreyi ben kayan yazı için sütun seçici olarak kullandım((dikkat! bu entegrenin pin başına max akımı 20mA dir, sadece basit kayan yazı devrelerinde kullanılabilir) ancak 16 değilde 32 sütunlu bir kayan yazı yapmak istediğimizde 2 tane 74HC154 kullanmamız gerekir ve birinci entegre için A B C D ve ikinci için A B C D toplam 8 tane giriş gerekir, ancak bu iki demux(demultiplexer)u birbirine bağlayarak sadece 5 bitlik girişle 32 sütunu kontrol edebilriz, zaten onluk sistemdeki 0-32 sayıları arasını kontrol etmek etmek için 2 lik sitemde 5 bit yeterli değil midir neden 8 tane pin kullanalım ki? Nitekim bunu bu entegrelerin üreticileri de düşünmüş ve her entegreye 2 adet enable pini koyarak iki entegrenin beraber çalışmasını kolaylaştırmış, bu pinler G1 ve G2, entegrenin çalışması için G1 ve G2 nin her ikisinin de toprağa bağlı olması gerekiyor.
Sonuç olarak A B C D E olmak üzere 5 girişli 32 çıkışlı bir demultiplexer elde etmek istiyoruz. Öncelikle iki demuxun da A B C D pinlerini birbirine bağlamalıyız, hangisinin çalışacağını E bitinin durumu belirleyecek. Eğer E pininden 1 gelirse çıkışımız en az 16 olacağından 1. demultiplexerla işimizin olmayacağı aşikar, o zaman E pininden 1 geldiğinde 1.demux u disable etmemiz gerekiyor. Biz eğer E pinini 1.demuxun enable pinlerinden birine bağlarsak(diğeri her daim toprak) E pininden 1 geldiğinde 1.demux çalışmayacaktır, ilk adım tamam. E pinini tersleyip(not) 2.demuxun enablesine verdiğimizde(2.demuxun diğer enable pini de her daim toprak) E pini 1 olduğunda (yani çıkış en az 16, 2. demux çalışmalı 1.demux durmalı) 2.demuxun 2 enablesi de toprak olduğundan 2.demux çalışacaktır. E pininden veri gelmediği durumlarda(gelen sayı 16 dan küçük) 1.demuxun enablelerine bağlı 2 pin de toprak olacağından(biri E pini) 1.demux çalışacaktır.Böylece istediğimiz yapıyı elde etmiş oluruz. Sözü fazla uzatmayayım, devrenin şeması aşağıda:
Not: Eğer mikro denetleyici kontrollü yapıyorsak not kapısı kullanmamıza da gerek yok, eğer A B C D E pinlerine gidecek veri eğer 15 den büyükse mikro denetleyicimizin herhangi bir pininden bir toprak alıp 2.demuxun enablesinin birine bağladığımızda aynı işi yapmış oluruz-nitekim aşağıda öyle yapılmaktadır-.
Burda da not kapısıyla yapıyoruz(aşağıda):
Picli Uygulamanın Proteus simülasyonu ve 628A nın C kodlarını içeren dosyalar için tıklayınız.
ellerinize saglık cok guzel ve degerli bilgiler.
öncelikle gayet yararlı bilgiler vermişsiniz.Bilmiyorum yukarıda tam olarak anlattınızmı ama tekrar e-mail ime daha açıklayıcı olarak sütun seçme bilgi gönderme işleminin nasıl yapıldığını anlatırsanız çok sevinirim.Başarılar.
Eline sağlık güzel çalışma olmuş.
Bilgilendirigin için teşekkürler Fatih.
Elinize sağlık teşekkürler.